Πρόταση για την μεταφορά του σταθμού ΚΤΕΛ της Παροικίας στο Πάρκινγκ στη θέση «Φιστικιές»...
Της Μαρίας Μπιρμπίλη
Η εναλλακτική πρόταση για την μεταφορά του σταθμού ΚΤΕΛ Παροικίας, την οποία κατέθεσα, στα πλαίσια της συζήτησης για το ΣΒΑΚ, την Πέμπτη 27-5-2021:
Πρόταση για την μεταφορά του σταθμού ΚΤΕΛ της Παροικίας στο Πάρκινγκ στη θέση «Φιστικιές», έναντι Γυμνασίου.
Αναφορικά με την μετεγκατάσταση του σταθμού ΚΤΕΛ στο Πάρκο του Αγίου Νικολάου και τη διαμόρφωσή μέρους αυτού σε χώρο στάσης- στάθμευσης λεωφορείων, θα ήθελα να κάνω τις ακόλουθες παρατηρήσεις:
• Η σύγχρονη τάση στην βιώσιμη κινητικότητα των πόλεων είναι η απομάκρυνση των οχημάτων από το κέντρο αυτών, με παράλληλη δημιουργία πεζόδρομων, ποδηλατοδρόμων και πάρκων. Φυσικά, σε κάθε περίπτωση αποφεύγεται η μετατροπή πάρκων ή τμημάτων αυτών σε χώρους στάθμευσης, σταθμούς λεωφορείων, κλπ.
• Το Πάρκο του Αγίου Νικολάου είναι η πρώτη εικόνα που βλέπει ο επισκέπτης κατεβαίνοντας από το πλοίο, ενώ ουσιαστικά αποτελεί τη φυσική συνέχεια προς την πλευρά της θάλασσας του ευρύτερου χώρου της εκκλησίας της Εκατονταπυλιανής, του αλσυλλίου και των πεζοδρόμων γύρω από αυτό, το τεράστιας σημασίας για τον τόπο μνημείο.
• Η μετατροπή τμήματος του Πάρκου του Αγίου Νικολάου σε σταθμό ΚΤΕΛ, όχι μόνο δεν φαίνεται να λύνει το κυκλοφοριακό πρόβλημα του Κέντρου της Παροικίας αλλά αντιθέτως πιθανότατα να το εντείνει καθώς ογκώδη οχήματα θα κινούνται και θα σταθμεύουν στον χώρο για αρκετή ώρα.
• Η εικόνα που θα έχει ο επισκέπτης θα είναι πολύ διαφορετική από την σημερινή, καθώς μεταξύ του πάρκου του Αγίου Νικολάου και της Εκατονταπυλιανής θα παρεμβάλλονται σταθμευμένα Λεωφορεία τα οποία λόγω του όγκου τους θα δημιουργούν σημαντική οπτική αλλοίωση του τοπίου κρύβοντας τμήμα του μνημείου, του Αλσυλλίου και του πεζοδρόμου.
• Ένα επιπλέον, πολύ σημαντικό, πρόβλημα αποτελεί το γεγονός ότι η απόστασή του σταθμού ΚΤΕΛ από το Κέντρο Υγείας Πάρου είναι εξαιρετικά μικρή (περίπου 20m). Η στάση των λεωφορείων εκεί, θα μεταφέρει αυξημένη κυκλοφοριακή κίνηση έξω από Κ. Υ., θα δημιουργεί δυσκολία στην κίνηση των ασθενοφόρων, δυσκολία στην στάθμευση οχημάτων των ασθενών αλλά και επιπλέον θόρυβο, τόσο από την κίνηση των λεωφορείων όσο και από τον κόσμο που θα περιμένει για να επιβιβαστεί σε αυτά. Κατ’ επέκταση, θα έπρεπε να εξεταστούν περισσότερο τα προβλήματα που πιθανώς να προκαλέσει στη λειτουργία του Κέντρου Υγείας ο υπό χωροθέτηση σταθμός.
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω προτείνεται η ακόλουθη εναλλακτική λύση:
• Μεταφορά του σταθμού ΚΤΕΛ στο Πάρκινγκ στη θέση «Φιστικιές», έναντι Γυμνασίου, στο Νοτιοανατολικό τμήμα του οικοπέδου ώστε να υπάρχει ικανή απόσταση από τα σχολεία. Πρόκειται για έναν χώρο, στον οποίο σταθμεύουν σήμερα τα λεωφορεία και ο οποίος παραμένει αναξιοποίητος. Ο χώρος μπορεί εύκολα να διαμορφωθεί κατάλληλα για την φιλοξενία του σταθμού ΚΤΕΛ.
• Οι επισκέπτες που θα φτάνουν στο Λιμάνι θα οδηγούνται στον χώρο του ΚΤΕΛ μέσω μιας διαδρομής, περίπου 670m, η οποία θα οριστεί αξιοποιώντας τους ήδη υπάρχοντες πεζοδρόμους (εικ. 1). Ο επισκέπτης θα ξεκινάει από το λιμάνι ανεβαίνοντας τον πεζόδρομο της Εκατονταπυλιανής, θα περνάει μπροστά από την Εκκλησία και το ιστορικό κτίριο του 1ου δημοτικού, θα συνεχίζει περνώντας μπροστά από το αρχαιολογικό μουσείο και θα στρίβει δεξιά συνεχίζοντας πίσω από αυτό, προς τον περιφερειακό. Θα διασχίζει τον δρόμο από τη διάβαση πεζών έξω από το Γυμνάσιο και θα φτάνει στο ΚΤΕΛ. Οι μόνες διαμορφώσεις που θα χρειαστεί να γίνουν θα είναι ένα πεζοδρόμιο, ή ίσως και εξολοκλήρου πεζοδρόμηση, του στενού δρόμου ανάμεσα από το μουσείο και το ξενοδοχείο Δούκισσα μέχρι τον περιφερειακό. (Ο δρόμος αυτός σήμερα χρησιμοποιείται μόνο για πάρκινγκ). Επίσης, καλό θα ήταν η διάβαση του γυμνασίου να γίνει ελαφρώς υπερυψωμένη ώστε οι οδηγοί να αναγκάζονται να μειώσουν ταχύτητα, κάτι που θα έπρεπε να γίνει έτσι και αλλιώς για τη λειτουργία των σχολείων. Με τη διαδρομή αυτή, οι επισκέπτες θα αποκτούν μια πρώτη εικόνα της ιστορίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού αφού θα διέρχονται μπροστά από εξέχουσας σημασίας μνημεία. Η δε απόσταση, είναι σχετικά μικρή και απαιτεί περίπου 8 λεπτά περπάτημα.
• Για τους ανθρώπους που έχουν κινητικά προβλήματα, δυσκολία στο να περπατήσουν ή πολλές αποσκευές θα υπάρχουν μίνι βαν για την μεταφορά τους στον σταθμό. Αυτά, καθώς καταλαμβάνουν πολύ μικρότερο όγκο, θα βρίσκονται σε χώρο που θα οριστεί, στο λιμάνι ή πλησίον αυτού για να παραλάβουν τους επισκέπτες που έχουν ανάγκη.
Η λύση αυτή είναι βιώσιμη, χαμηλού κόστους και περιβαλλοντικά ορθή καθώς δεν απαιτεί καμία παρέμβαση στο πάρκο του Αγίου Νικολάου ή στο Αλσύλλιο της Εκατονταπυλιανής. Παράλληλα είναι σύμφωνη με τις σύγχρονες τάσεις στην ανάπλαση των πόλεων και την βιώσιμη αστική κινητικότητα οι οποίες επιτάσσουν την απομάκρυνση των οχημάτων από το κέντρο των πόλεων, την δημιουργία πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων και την παρότρυνση προς τους πολίτες να μετακινούνται, κατά το μέτρο του δυνατού, πεζοί.
* Η Μπιρμπίλη Μαρία είναι Γεωλόγος Περιβαλλοντολόγος M.Sc.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου