Μακάριοι και φτωχοί ραγιάδες για δείτε πόσα απίδια βάνει ο σάκος...!!!
Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΗΛΑΚΑ
Τούρκικο ρεσάλτο
Η Άγκυρα κλιμακώνει επικίνδυνα τις καθημερινές πια προκλήσεις εις βάρος της Ελλάδας
Τα ελληνοτουρκικά είναι το τελευταίο πράγμα που θα ήθελε να έχει στις πλάτες της αυτήν την περίοδο η ελληνική κυβέρνηση. Είναι, ωστόσο, ένα φορτίο που δεν μπορεί να το αποφύγει καθώς στις Διεθνείς Σχέσεις οι αντίπαλοι χτυπούν ακριβώς τη στιγμή της μέγιστης αδυναμίας, σαν αυτήν που τώρα βρίσκεται η χώρα.
Δεδομένης της ασφυκτικής πίεσης των δανειστών για αποφάσεις με τεράστιο πολιτικό κόστος, η ελληνική κυβέρνηση συνειδητοποιεί ότι έχει απλωθεί στο τραπέζι και το σύνολο των ελληνοτουρκικών προβλημάτων. Για την ακρίβεια, η Τουρκία έχει καταφέρει να υπενθυμίσει το σύνολο των διεκδικήσεών της σε βάρος της Ελλάδας. Ταυτόχρονα οι εντιμότατοι εταίροι δανειστές και «σύμμαχοι» πιέζουν (την ασθενέστερη) ελληνική – ελληνοκυπριακή πλευρά για μείζονες υποχωρήσεις προκειμένου να «κλείσει» το κυπριακό πρόβλημα.
Η κυβέρνηση της «Αριστεράς» παγιδευμένη σε χρόνια αφελείς αντιλήψεις (η Ευρώπη θα διασφαλίσει τα συμφέροντα και την εθνική κυριαρχία, δεν έχουμε τίποτε που να μας χωρίζει με την Τουρκία κ.λπ.) μόλις και αρχίζει να αντιλαμβάνεται ότι το παιχνίδι που έχει στηθεί είναι άκρως επικίνδυνο τόσο για το πολιτικό της κεφάλαιο όσο και για την ίδια τη χώρα. Αντιλαμβάνονται επιτέλους κάποιοι (όχι όλοι) από την κυβέρνηση ότι με τα εθνικά θέματα δεν κερδίζει κανείς εκλογές, αλλά κάλλιστα μπορεί να τις χάσει…
Τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και με τον έναν ή τον άλλο τρόπο βρίσκονται στο τραπέζι το τελευταίο διάστημα – και μάλιστα με ιδιαίτερη ένταση – συνοπτικά είναι:
1.Κυπριακό.
2. Συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας για το προσφυγικό.
3. Ευρωτουρκικές σχέσεις.
Σ’ αυτά που με έμμεσο τρόπο διαπλέκονται και επηρεάζουν τα ελληνοτουρκικά θα πρέπει να προσθέσουμε (και να μη μας διαφεύγουν) τις καθημερινές τουρκικές προκλητικές δηλώσεις και ενέργειες με τις οποίες η Άγκυρα υπενθυμίζει τις θέσεις της:
Το Αιγαίο στη μέση.
Ύπαρξη νησιών (ακόμη και κατοικημένων) και νησίδων που παρανόμως κατέχει η Ελλάδα.
Το Καστελόριζο, ως ειδική περίπτωση, δεν έχει δικαίωμα σε Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.
Αξίζει, παρακολουθώντας την επικαιρότητα, να καταγράψουμε τις τελευταίες τουρκικές «υπενθυμίσεις»:
Σύμφωνα, λοιπόν, με ορισμένα τουρκικά ΜΜΕ, την περασμένη Τρίτη δύο σκάφη της τουρκικής Ακτοφυλακής έδιωξαν από τα Ίμια Έλληνες ψαράδες. Η πληροφορία διακινείται κυρίως από ιστοσελίδες της Τουρκίας. Τα δημοσιεύματα εστιάζουν στο γεγονός ότι τα Ίμια απέχουν μόλις 4 ν.μ. από την Αλικαρνασσό και 12 ν.μ. από την Κάλυμνο (Kilimli την αναφέρουν). Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης ότι μόλις πήγαν στην περιοχή τα τουρκικά πλοία οι Έλληνες ψαράδες αποχώρησαν και τα πλοία της Ακτοφυλακής παρέμειναν στο σημείο για 30 λεπτά επιπλέον.
Χτες οι Τούρκοι έκαναν ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία τους στον εναέριο χώρο του Αιγαίου με πολύ μεγάλη ένταση. Έκαναν 20 παραβιάσεις, προκαλώντας σκληρές εμπλοκές και αναχαιτίσεις.
Το Κυπριακό
Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον της έντασης δεν είναι ανεξήγητο το ότι μεθοδεύεται το κλείσιμο του Κυπριακού καθώς οι μεγάλες δυνάμεις που το χειρίζονται, αντιλαμβάνονται την απόλυτη αδυναμία Αθήνας και Λευκωσίας να αντισταθούν. Αυτή ακριβώς η αδυναμία σε συνδυασμό με τις πιέσεις είναι που έχει δημιουργήσει και το ορατό πια ρήγμα ανάμεσα στις κυβερνήσεις των «αδελφών» χωρών. Ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης φαίνεται αποφασισμένος να προχωρήσει σε μια διευθέτηση αγνοώντας τις ελληνικές επιφυλάξεις, οι οποίες διατυπώνονται προς το παρόν διά της πλαγίας…
Χαρακτηριστική του κλίματος είναι η τοποθέτηση του Νίκου Αναστασιάδη, που εμφανίστηκε μάλλον εκνευρισμένος σε τηλεοπτική του εμφάνιση στο Σίγμα της Κύπρου μιλώντας για «επισκέπτες εξ Ελλάδος»! «Θα ήθελα να παρακαλέσω όσους επισκέπτονται εξ Ελλάδος την Κύπρο, να συνειδητοποιήσουν ότι δεν είναι το δικό τους χωριό, η δική τους κωμόπολη, η δική τους περιοχή που είναι υπό κατοχή» είπε και πρόσθεσε: «Ο πατριωτισμός από καθέδρας δεν χρειάζεται, έχουμε βιώσει και πληρώσει γι’ αυτόν τον πατριωτισμό».
Μακριά από την Ευρώπη
Θα πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι ακριβώς αυτήν τη στιγμή ενταφιάζεται και με τον πλέον επίσημο τρόπο η περιβόητη «ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας» στην οποία είχε επενδύσει η ελληνική διπλωματία την τελευταία εικοσαετία προσδοκώντας – αφελώς – την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Την περασμένη Τρίτη η προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μετά την ολοκλήρωση του συμβουλίου, ανακοίνωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν προτίθεται να ανοίξει νέα κεφάλαια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία υπό τις «τρέχουσες περιστάσεις».
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τρέχουσες περιστάσεις δεν έχουν να κάνουν με τις ελληνικές ανησυχίες λόγω της τουρκικής επιθετικότητας στο Αιγαίο, αλλά με την κατάρρευση της δημοκρατίας στη γειτονική χώρα καθώς ο τρόπος με τον οποίο ο Ερντογάν χειρίζεται τις εσωτερικές του υποθέσεις ξεκαθαρίζοντας τους εχθρούς του μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα είναι μιας πρώτης τάξεως αφορμή για τους Ευρωπαίους να κάνουν αυτό που πάντα ήθελαν: να παγώσουν την πορεία της Τουρκίας προς την Ε.Ε.
Το γεγονός αυτό, θα πρέπει να σημειώσουμε, αναδεικνύει το στρατηγικό κενό της Αθήνας καθώς δεκαετίες τώρα η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα που ειλικρινά εργάστηκε για την προώθηση των ευρωτουρκικών σχέσεων με τη φρούδα ελπίδα πως με αυτόν τον τρόπο θα «αγοράσει» ασφάλεια…
Άμεση συνέπεια του «πάγου» στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας αναμένεται να είναι η πιθανότητα αναζωπύρωσης των προσφυγικών ροών προς τα ελληνικά νησιά αφού η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας για το προσφυγικό πολύ δύσκολα θα επιβιώσει…
Έτσι όπως διαγράφεται η κατάσταση, κοιτώντας τα πράγματα με τη ματιά του Ερντογάν, αντιλαμβάνεται κάποιος την Ελλάδα σαν εύκολο στόχο που με την απειλή χρήσης βίας μπορεί να συρθεί σε «διάλογο» με προφανές αντικείμενο: την επαναχάραξη των συνόρων…
Πηγή: Ημεροδρόμος
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου