Η "Αγκίδα" είναι μια ΑΓΚΙΔΑ στο μάτι του κατεστημένου._

Πέμπτη 12 Μαΐου 2022

Άνοιξε ο δρόμος για υπογραφή ΣΣΕ στην Cosco

 

Της Χριστίνας Παπασταθοπούλου

Οι πολύμηνοι αγώνες των εργαζομένων στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά και του σωματείου τους ΕΝΕΔΕΠ φαίνεται ότι έφεραν θετικά αποτελέσματα και άνοιξε ο δρόμος προκειμένου η υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας να γίνει πραγματικότητα. 

Η γενική συνέλευση των εργαζομένων που έγινε την Τρίτη 10 Μαΐου, με μεγάλη συμμετοχή, εξουσιοδότησε το ΔΣ της ΕΝΕΔΕΠ να διαμορφώσει σχέδιο για ΣΣΕ, με βάση και την τελευταία οικονομική πρόταση της εργοδοσίας, αλλά και με δικές τους οικονομικές και θεσμικές παρατηρήσεις και στη συνέχεια να συζητήσουν και πάλι οι δυο πλευρές. Ωστόσο επικρατεί αισιοδοξία στο λιμάνι, καθώς το πρώτο βήμα έγινε, οπότε δεν θεωρείται πλέον καθόλου απίθανο τις επόμενες ημέρες να επέλθει η συμφωνία.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή η εργοδοσία κατέθεσε την τελική της πρόταση για ΣΣΕ, η οποία ήταν πολύ βελτιωμένη συγκριτικά με τις προηγούμενες. Η νέα πρόταση για 3ετή ΣΣΕ από 1/6/2022 προβλέπει ανάμεσα στ' άλλα ότι οι εργαζόμενοι με μηνιαίες μικτές αποδοχές έως 2.000 ευρώ λαμβάνουν αύξηση αποδοχών από 10% έως 11,64%, ενώ οι εργαζόμενοι με μηνιαίες μικτές αποδοχές από 2.000 ευρώ και πάνω λαμβάνουν αύξηση ποσού 150 ευρώ στις μηνιαίες αποδοχές τους. Επίσης γίνεται λόγος για τα βαρέα και ανθυγιεινά και η εργοδοσία τονίζει πως «υποστηρίζει απόλυτα την ένταξη του εργατικού δυναμικού στα βαρέα ένσημα, γεγονός που αποδεικνύεται ξεκάθαρα από τις μέχρι σήμερα ενέργειές τους για την επίσπευση των διαδικασιών για την καθόλα νόμιμη ένταξη των εργαζομένων στα ΒΑΕ», και μάλιστα κάνει γνωστό ότι έχει στείλει και σχετική επιστολή στον υπουργό Εργασίας. 

Η εργοδοσία δεσμεύεται ότι θα προχωρήσει σε μετατροπή 250 συμβάσεων εκ περιτροπής απασχόλησης σε πλήρους από 1/6/2022 και μετατροπή τουλάχιστον 100 συμβάσεων εκ περιτροπής σε πλήρους κάθε χρόνο, εφόσον ο όγκος εργασιών δεν έχει μειωθεί.

Ο πρόεδρος της ΕΝΕΔΕΠ, Μάρκος Μπεκρής, μιλώντας στη γενική συνέλευση την Τρίτη, υπενθύμισε τους αγωνιστικούς σταθμούς του σωματείου και τι κατάφερε μέχρι σήμερα: Να θέσει τέρμα στη 16ωρη εργασία και τις κόντρα βάρδιες, να καθιερώσει το διάλειμμα, να ανοίξει το ζήτημα των βαρέων και ανθυγιεινών κ.ά. 

«Το σκαρί μας, το σωματείο, είχε τα πάνω και τα κάτω του αλλά άντεξε γιατί έχει καθαρό τι θέλει να πετύχει και ποιους έχει απέναντί του. Το σωματείο ανήκει στους εργαζόμενους. Σταθήκαμε όρθιοι απέναντι στους εργοδότες, τους νόμους, τα δικαστήρια, τα ΜΜΕ. Όλους αυτούς που παίρνουν μέτρα και χτυπάνε τον αγώνα μας. Δεν είναι τυχαίο ότι όλες μας οι απεργίες έχουν βγει παράνομες. Αυτό από μόνο του δείχνει τι αντιμετωπίζουμε» τόνισε και πρόσθεσε ότι ο αγώνας τους όχι μόνο δεν τελειώνει εδώ, αλλά αντίθετα η ΣΣΕ θα αποτελέσει τη βάση, το σκαλί πάνω στο οποίο θα πατήσουν για να συνεχίσουν την πάλη τους διεκδικώντας αιτήματα που το Σωματείο έχει θέσει εξαρχής. 

Τέλος επισήμανε την ανάγκη να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους και να στηρίξουν τους αγώνες εργαζομένων άλλων κλάδων όπως κι αυτοί εισέπραξαν έμπρακτα την αλληλεγγύη χιλιάδων εργαζομένων και συνδικάτων.

Σημειώνεται ότι και το άλλο σωματείο που δραστηριοποιείται στις προβλήτες, το ΣΕΕΔΠ, με απόφαση της γενικής συνέλευσης των μελών του που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, οδεύει προς την υπογραφή ΣΣΕ.

Πηγή: Efsyn

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ετικέτες

Αρχείο

Πρωτοσέλιδα

Από το Blogger.