Η "Αγκίδα" είναι μια ΑΓΚΙΔΑ στο μάτι του κατεστημένου._

Πέμπτη 6 Ιουνίου 2019

Σαν σήμερα 6 Ιουνίου


1599 Γεννήθηκε ο Ισπανός ζωγράφος, Ντιέγκο Βελάσκεθ

1799 Γεννήθηκε ο Ρώσος ποιητής και συγγραφέας, Αλεξάντερ Πούσκιν


1809 Στη Σουηδία καθιερώνεται νέο Σύνταγμα, το οποίο επαναφέρει την πολιτική εξουσία στο κοινοβούλιο, καταργώντας την απολυταρχία.

1821 Ξεκινά η μάχη του Δραγατσανίου στη Μολδοβλαχία, μεταξύ των επαναστατικών δυνάμεων της Φιλικής Εταιρίας (υπό τον αρχηγό της Αλέξανδρο Υψηλάντη) και των στρατευμάτων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η μάχη ολοκληρώθηκε την επόμενη μέρα με αποφασιστική νίκη της τελευταίας, που σήμανε και το τέλος της επανάστασης στη Μολδοβλαχία.

6 Ιουνίου 1821: Η μάχη του Δραγατσανίου. Το τέλος της εκστρατείας του Υψηλάντη

1822 Ο Κωνσταντίνος Κανάρης πυρπολεί την τουρκική ναυαρχίδα του Καρά Αλή στη Χίο.

1832 Πεθαίνει ο Βρετανός φιλόσοφος Τζέρεμι Μπένθαμ, ένας αστός ριζοσπάστης που υπήρξε από τους πιο ένθερμους οπαδούς της Γαλλικής Επανάστασης στην Αγγλία. Μεταξύ άλλων, ο Τζ. Μπένθαμ ανέπτυξε τη θεωρία του «ωφελιμισμού».

1850 Ο Λιβάις Στράους παρουσιάζει το πρώτο παντελόνι τζιν.

1863 Αντιπροσωπεία του ελληνικού Κοινοβουλίου «προσφέρει» τη βασιλεία της χώρας στο Δανό πρίγκιπα Γουλιέλμο Γεώργιο, κατόπιν Γεώργιο τον Α’.

1870 Πεθαίνει ο μεγάλος Βρετανός συγγραφέας Κάρολος Ντίκενς.


1875 Γεννιέται ο Τόμας Μαν, γερμανός συγγραφέας, που βραβεύτηκε με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1929. («Το μαγικό βουνό», «Δρ Φάουστους», «Θάνατος στη Βενετία»). Στο αριστούργημά του, «Το Μαγικό Βουνό» (1924), για το οποίο τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας (1929), περιγράφει τις σκέψεις ενός ετοιμοθάνατου φυματικού γύρω από την ζωή, την ασθένεια, την επιστήμη και τον θάνατο αντικατοπτρίζοντας παράλληλα τη γενικότερη κατάσταση φθοράς και έκπτωσης των αξιών της Ευρώπης λίγο πριν από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. (Θαν. 12/8/1955)


1903 Γεννιέται ο Αρμένιος μουσικός Αράμ Χατσατουριάν, ένας από τους κορυφαίους σοβιετικούς μουσικούς του 20ου αιώνα. Μεταξύ άλλων, ο Α. Χατσατουριάν τιμήθηκε δύο φορές με το Βραβείο Στάλιν (Κρατικό Βραβείο της ΕΣΣΔ), 2 επίσης φορές με το Βραβείο Λένιν, ενώ το 1954 του απονεμήθηκε ο τίτλος του «Καλλιτέχνη του Λαού της Σοβιετικής Ένωσης».


1907 Η γερμανική εταιρία Henkel λανσάρει το πρώτο απορρυπαντικό με το όνομα Persil.

1923 Στη Διάσκεψη της Λοζάνης καθορίζονται οριστικά τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Σύνορο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ορίζεται το μέσο του ρου του ποταμού Έβρου. Η Άγκυρα ανακαλεί κάθε αντίρρηση για παραχώρηση στην Ιταλία του Καστελόριζου.

1931 Γεννήθηκε η Κική Δημουλά, Ελληνίδα ποιήτρια.

1933 Νέα δολοφονική απόπειρα κατά του Ελευθέριου Βενιζέλου, αυτή τη φορά στην Αθήνα, την ώρα που βρίσκεται μαζί με τη σύζυγό του Έλενα στο αυτοκίνητο, επιστρέφοντας στο σπίτι τους από την Κηφισιά, όπου το ζεύγος Δέλτα τους είχε παραθέσει δείπνο.

1933 Στις ΗΠΑ, ανοίγει τις πύλες του ο πρώτος drive-in κινηματογράφος, στο Κάμντεν του Νιου Τζέρσι.

1940 Η ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος της Γαλλίας ζητά από την κυβέρνηση της χώρας να εξοπλίσει τις λαϊκές μάζες για την άμυνα του Παρισιού από τους Ναζί. Η κυβέρνηση αρνείται. Στις 14/6 τα γερμανικά στρατεύματα μπαίνουν στο Παρίσι.

1943 Εκτελείται στο Νεζερό (κοντά στο Δομοκό) από τους Ιταλούς ο Παντελής Πουλιόπουλος. Ο Π. Πουλιόπουλος διετέλεσε Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ από το 3ο Έκτακτο Συνέδριο του Κόμματος το 1924. Το 1926 παραιτήθηκε, ενώ αρνήθηκε να κατέβει στις εκλογές του ίδιου χρόνου ως υποψήφιος βουλευτής του Κόμματος. Λίγο πριν το 3ο Τακτικό Συνέδριο το Γενάρη του 1927, επέστρεψε στο ΚΚΕ, συνέχισε τη φραξιονιστική του δράση με το «Γράμμα στα μέλη του ΚΚΕ», ενώ το Γενάρη του 1928 εξέδωσε τον «Σπάρτακο». Τελικά η ομάδα των «λικβινταριστών», όπως ονομάστηκε, υπό την ηγεσία του διαγράφτηκε από την Ευρεία Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ, τον ίδιο χρόνο. Στη συνέχεια η ομάδα συνδέθηκε με την λεγόμενη «Διεθνή Αριστερή Αντιπολίτευση» του Τρότσκι (902.gr).

1943 Οι Ιταλοί κατακτητές εκτελούν στο Κούρνοβο 106 κρατουμένους από το στρατόπεδο της Λάρισας. Ανάμεσά τους και 54 κομμουνιστές Ακροναυπλιώτες, από τους 580 που παρέδωσε η μεταξική δικτατορία στις δυνάμεις κατοχής.

1944 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Ξεκινά η απόβαση των Συμμαχικών στρατευμάτων στις Γαλλικές ακτές της Νορμανδίας, ανοίγοντας έτσι το δεύτερο μέτωπο στην Ευρώπη. Το άνοιγμα του δεύτερου μετώπου, που είχε ζητηθεί από τη Σοβιετική Ένωση ήδη από το 1942, παρά τις σχετικές «δεσμεύσεις» των Βρετανών, άργησε σχεδόν δύο χρόνια να γίνει πραγματικότητα, αφήνοντας την ΕΣΣΔ να αντιμετωπίσει ουσιαστικά μόνη της τις δυνάμεις του Άξονα στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Το δεύτερο μέτωπο πραγματοποιήθηκε τελικά, αφού όμως είχαν προηγηθεί οι εποποιίες του Στάλινγκραντ, του Κουρσκ, κ.ά. μάχες, που σήμαναν την αλλαγή του ρου του πόλεμου κατά του Άξονα. Οι αστικές τάξεις των ΗΠΑ – Βρετανίας δικαιολογημένα φοβούνταν ότι ο Κόκκινος Στρατός μπορούσε να μπει πρώτος στο Βερολίνο. Όπως και έγινε.

1960 Πέθανε ο δρομέας Χρήστος Μάντικας, κορυφαία μορφή των βαλκανικών αγώνων

1961 Πέθανε ο Καρλ Γιουνγκ, Ελβετός γιατρός και ψυχολόγος, εισηγητής της σχολής της αναλυτικής ψυχολογίας

1968 Πέθανε ο Αμερικανός γερουσιαστής, Ρόμπερτ Κένεντι, μια μέρα μετά τον πυροβολισμό του από τον παλαιστίνιο μετανάστη, Σιρχάν Σιρχάν.

1967 Το καθεστώς των συνταγματαρχών απαγορεύει την πώληση δίσκων του Μίκη Θεοδωράκη, καθώς και την αναμετάδοση της μουσικής του.

1969 Δραπετεύει από τις στρατιωτικές φυλακές Μπογιατίου ο Αλέκος Παναγούλης. Επικηρύσσεται αμέσως με 500.000 δραχμές.

1984 O Σοβιετικός μαθηματικός Αλεξέι Παζίτνοφ παρουσιάζει το δημοφιλές βιντεοπαιχνίδι – παζλ «Tetris». Η ονομασία του προέρχεται από το ελληνικό αριθμητικό πρόθημα «τέτρα-» και τη λέξη «τένις».

1987 Η Στέφι Γκραφ, 9 ημέρες πριν κλείσει τα 18, γίνεται η νεότερη παγκόσμια πρωταθλήτρια του Ρολάν Γκαρός με τη νίκη της στον τελικό επί της Μαρτίνα Ναβρατίλοβα με 6-4, 4-6, 8-6.

1992 Τιμάται η πρώτη Ελληνίδα φεμινίστρια, Καλλιρρόη Παρέν, με τα αποκαλυπτήρια της προτομής της στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.

1995 Η Νότια Αφρική καταργεί τη θανατική ποινή.

Πηγή: Ατέχνως

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ετικέτες

Αρχείο

Πρωτοσέλιδα

Από το Blogger.