Η "Αγκίδα" είναι μια ΑΓΚΙΔΑ στο μάτι του κατεστημένου._

Τρίτη 19 Απριλίου 2022

Μια ιδιωτική δομή υγείας με κοινωνικό πρόσημο


Του Γιώργου Ανδρεάδη

Θέλω σήμερα να γράψω δυο λόγια για μια επιχείρηση υγείας η οποία δραστηριοποιείται στο νησί μας εδώ και έξι χρόνια περίπου. Προσωπικά θεωρώ ότι η υγεία, όπως και η παιδεία και η ενέργεια, είναι θέμα κεντρικής διοίκησης, πρόνοιας, οργάνωσης και «δωρεάν» παροχής προς τους πολίτες και ως εκ τούτου βγάζω φλύκταινες όταν ακούω για ιδιωτικές επιχειρήσεις που επενδύουν στην αρρώστια, στην ανασφάλεια και γενικά στον ανθρώπινο πόνο προκειμένου να εξοικονομήσουν το πολυπόθητο χρήμα. Όχι το ζην αλλά το ευ ζην. Όχι το ψωμί αλλά το παντεσπάνι και μάλιστα το πολύ σιροπιαστό παντεσπάνι.

Και βέβαια πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι όλο αυτό εκκινεί από μια αφετηρία με πολύ μεγάλες ανισότητες. Γιατί σίγουρα δεν έχουν την ίδια οικονομική δυνατότητα για άνοιγμα επιχείρησης όλοι οι απόφοιτοι των ιατρικών σχολών. Επίσης, η υπεραξία που δημιουργείται στις τσέπες αυτών που τελικά ανοίγουν τέτοιες επιχειρήσεις προσθέτει με τη σειρά της άλλες κοινωνικές ανισότητες, όχι μόνο μεταξύ των πολιτών που έχουν ή δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα για πρόσβαση σ’ αυτές αλλά και στην ίδια την αξία της ζωής, η αξιοπρέπεια της οποίας μετριέται μόνο με το χρήμα.


Εδώ θέλω να σημειώσω ότι στο πλαίσιο της ανύπαρκτης απολυτότητας όλοι οι κανόνες έχουν και εξαιρέσεις. Θυμάμαι, λοιπόν, τον καρδιολόγο Κώστα Δήμα, τον παθολόγο Δημήτρη Φωκιανό, τον παθολόγο Δημήτρη Λεβεντόπουλο, τον παθολόγο Θανάση Δημητρίου, την παθολόγο Ευανθία Πεφάνη οι οποίοι πρόσφεραν σε όσους έφταναν στην πόρτα τους χωρίς στραβές ματιές στις τσέπες τους.


Στον όμορφο τόπο που ζούμε των πολλών τουριστικών ρεκόρ, των μυριάδων επισκεπτών και των μεγάλων επενδύσεων, οι συνθήκες υγείας είναι πολύ ιδιαίτερες. Έχω την αίσθηση ότι το νησί μας έχει κατακτήσει ακόμα μια πολύ μεγάλη πρωτιά. Ίσως είναι το μόνο νησί στον κόσμο που έχει, κατ’ αναλογία μόνιμων κατοίκων, τους περισσότερους ιδιώτες γιατρούς και ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα. Πως είναι η Κούβα το πρώτο νησί σε δημόσιους γιατρούς έτσι ακριβώς είναι και η Πάρος από την ανάποδη. Είναι αυτό που έλεγε κάποτε ο Άλκης Στέας σε ένα αλησμόνητο τηλεοπτικό παιχνίδι το «αν έχεις γνώσεις, διάβαινε» μόνο που εδώ ισχύει το «αν έχεις χρήμα, διάβαινε». Βέβαια, όπως είπα και παραπάνω, παντού και πάντα υπάρχουν και οι εξαιρέσεις οι οποίες συνήθως επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Έτσι έχουμε πολλούς γιατρούς και διαγνωστικά κέντρα τα οποία, άλλα τώρα τελευταία άλλα λίγο πιο πριν, έχουν συνάψει συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ. Όμως το κακό είναι ότι ακόμα κι έτσι δεν μπορείς να διακρίνεις καθαρά αν αυτό γίνεται για ανθρωπιστικούς λόγους ή για λόγους «κράχτη» για τις επιχειρήσεις τους.


Πέρα από όλα τα παραπάνω, τα οποία δεν καταλογίζονται απαραίτητα στους ιδιώτες ή μόνο σ’ αυτούς, τεράστιο μερίδιο ευθύνης έχουν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις τουλάχιστον από το 1987 και μετά. Ύστερα από την καινοτομία του ΕΣΥ όλοι οι εμπλεκόμενοι με την υγεία επιδόθηκαν σε ένα ανελέητο πάρτι οικονομικών ατασθαλιών. Ο κρατικός έλεγχος ήταν ανύπαρκτος, ενώ η διαπλοκή και η διαφθορά έγινε διάχυτη σε όλο τον κοινωνικό ιστό. Το χρήμα μπήκε στην κεντρική σκηνή της υγείας και ο άνθρωπος βγήκε στον εξώστη πληρώνοντας αδρά στο ταμείο της. Ακόμα και κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες έχω την αίσθηση ότι μπορεί να υπάρξουν κάποιες ασφαλιστικές δικλείδες η χρήση των οποίων είναι σε θέση να αποδείξει την προτεραιότητα της αξίας του ανθρώπου σε σχέση με το χρήμα.


Στον τόπο μας, λοιπόν, ξεχώρισα μια επιχειρηματία, όπως η ίδια αρέσκεται να αποκαλεί τον εαυτό της, την κυρία Φωτεινή Σαμαρά η οποία από το 2016, που δραστηριοποιείται στο νησί μέσω των Πολυϊατρείων Αιγαίου, κατέγραψε μια καινοτόμα πορεία για τα ιδιωτικά ιατρικά δεδομένα. Σημειώνω ενδεικτικά κάποιες ενέργειές της.

  1. Έφερε για πρώτη φορά στα δεδομένα της Πάρου ατομικό και οικογενειακό συμβόλαιο υγείας το οποίο πέρα απ’ όλα τ’ άλλα προϋποθέτει δέσμευση παροχών απέναντι στον πολίτη.

  2. Οι παροχές είναι επί 24ώρου βάσεως και καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

  3. Στο συμβόλαιο μπορούν να ενταχθούν πέρα από τους γονείς και τα παιδιά ακόμα οι γιαγιάδες και οι παππούδες.

  4. Κατ’ επέκταση προσδίδει τεράστιο αίσθημα ασφάλειας σε ολόκληρη την οικογένεια δεδομένων των ιδιαίτερων καταστάσεων που επικρατούν στο νησί.

  5. Έλαβε μέρος, κλείνοντας την επιχείρησή της, στις κινητοποιήσεις για την παιδεία που αφορούσε τη μείωση τμημάτων εν καιρώ covid.

  6. Έλαβε μέρος από την αρχή στις συζητήσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

  7. Έστειλε σωρεία συμβουλευτικών επιστολών για τη διοικητική - οργανωτική αντιμετώπιση της πανδημίας σε όλους τους αρμόδιους φορείς.

  8. Έθεσε εθελοντική προσφορά τόσο στο Κέντρο Υγείας όσο και στο Δήμο.

  9. Συμμετείχε εθελοντικά τους καλοκαιρινούς μήνες του 2020 με τους εργαζόμενους που απασχολούσε, σε βάρος της επιχείρησής της, με 8ωρες βάρδιες, στο εμβολιαστικό κέντρο του Κέντρου Υγείας.

  10. Κατέβασε την τιμή από τα 10 στα 5 € για το rapid test για γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικούς και εργαζόμενους στο Δήμο.

  11. Βοήθησε εθελοντικά ανήμερα Χριστουγέννων του 2021, σε βάρος της επιχείρησής της, στο ναυάγιο με τους πρόσφυγες.


Κατόπιν των προαναφερομένων έχω την αίσθηση ότι αυτή η “επιχειρηματίας” με έκανε να βάλω μια σταγόνα νερό στο κρασί μου σε ό,τι αφορά την άποψη που έχω για τους ιδιώτες της υγείας.


Εύχομαι, Φωτεινή Σαμαρά, να είσαι καλά και να στέκεσαι πάντα με την παρρησία και τη δοτικότητα που σε διακρίνει αρωγός στο δίκαιο των ανθρώπων. 

 

 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ετικέτες

Αρχείο

Πρωτοσέλιδα

Από το Blogger.