Η "Αγκίδα" είναι μια ΑΓΚΙΔΑ στο μάτι του κατεστημένου._

Τετάρτη 22 Μαΐου 2019

Η προδοσία από τους τεχνοκράτες και πολιτικούς της δεκαετίας του 2010 αποδεικνύεται και με πορίσματα του ΔΝΤ


Της Αθηνάς Λεβέντη

Το ότι η Ελλάδα χαντακώθηκε για να σωθούν οι τράπεζες της Ευρώπης, παραδέχτηκε ανάμεσα σε άλλα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

«H καθυστέρηση της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους λειτούργησε σαν σανίδα σωτηρίας για τις τράπεζες της ευρωζώνης». Αυτό παραδέχεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμεία (ΔΝΤ) το οποίο έκανε αξιολόγηση των προγραμμάτων του και βρήκε σοβαρά λάθη, πολλά από αυτά σε σχέση με τον τρόπο αντιμετώπισης του ελληνικού χρέους. Το ΔΝΤ παραδέχθηκε το λάθος που έκανε με τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές και υπερεκτίμησε την ικανότητα της Ελλάδας να στηρίξει και να ενστερνιστεί τα αναγκαία μέτρα, όπως δήλωσε η γενική διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, σε συνέντευξη που έδωσε στο Bloomberg.  

Είναι η πρώτη φορά που το ΔΝΤ αναδεικνύει το γεγονός ότι η καθυστέρηση της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους λειτούργησε σαν σανίδα σωτηρίας για τις τράπεζες της ευρωζώνης       

Το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ κάνοντας μια ανασκόπηση των προγραμμάτων του Ταμείου από το 2011 έως το τέλος του 2017 διαπιστώνει σημαντικές αστοχίες και παραλείψεις. Στη σχετική έκθεση υπάρχουν εκτενείς αναφορές στην Ελλάδα, οι οποίες ανάμεσα σε άλλα αναδεικνύουν:

- Τον εσφαλμένο τρόπο προσέγγισης του προβλήματος της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους
- Την δυσανάλογη έμφαση που δόθηκε στη δημοσιονομική προσαρμογή
- Τις υπεραισιόδοξες εκτιμήσεις για τα μακροοικονομικά μεγέθη

Είναι η πρώτη φορά που το ΔΝΤ αναδεικνύει με σαφήνεια το γεγονός ότι η καθυστέρηση της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους λειτούργησε σαν σανίδα σωτηρίας για τις τράπεζες της ευρωζώνης, καθώς την διετία 2011 -2012, η χώρα μας αποπλήρωσε ομόλογα αξίας 50 δισ. ευρώ, τα οποία βρισκόταν ως επί το πλείστον στη δικαιοδοσία ευρωπαϊκών τραπεζών.
Η καθυστερημένη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους κατέστησε λιγότερο αποτελεσματικό το «κούρεμα» χρέους PSI του 2012 έκανε δύσκολη συνολικά την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, και αποτέλεσε κίνδυνο διάχυσης της κρίσης στη ζώνη του ευρώ, κάτι που τελικά δεν απεφεύχθη!

Η έκθεση του Ταμείου σημειώνει επίσης ότι το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων αυξήθηκε κατά 10,5% σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Κύπρος, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία. Το ποσοστό αυτών των δανείων άρχισε να μειώνεται στην Πορτογαλία και την Ιρλανδία μόνο μετά το πέρας των προγραμμάτων, ενώ παραμένει ακόμα μια ανοιχτή πρόκληση για την Ελλάδα και την Κύπρο, πράγμα που σημαίνει πως η μείωση τους κατά τη διάρκεια της υλοποίησης των προγραμμάτων εμπεριέχει μια σειρά από προκλήσεις που πρέπει να ληφθούν υπόψη από το ΔΝΤ.

Με βάση αυτά τα δεδομένα το Ταμείο αναμορφώνει τον σχεδιασμό των προγραμμάτων του, με στόχο την αποφυγή της επανάληψης των λαθών που έγιναν σε χώρες όπως η Ελλάδα.

Πηγή: doctv.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ετικέτες

Αρχείο

Πρωτοσέλιδα

Από το Blogger.