Η "Αγκίδα" είναι μια ΑΓΚΙΔΑ στο μάτι του κατεστημένου._

Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2018

Πολύ μπάλα στην ΕΡΤ…

Του Κώστα Πολίτη


Γεμίσανε τα σαλόνια μπάλα σε ελεύθερη τηλεόραση μετά από τόσα χρόνια. Οι πρώτες έξι ομάδες του πρωταθλήματος και συνάμα αυτές με τις πιο βαριές φανέλες στην Ελλάδα παρέλασαν στην οθόνη της δημόσιας τηλεόρασης το σαββατοκύριακο.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Πίσω στα χρόνια του ΄80 δεν υπήρχαν ζωντανές μεταδόσεις ποδοσφαιρικών αγώνων. Το ξημέρωμα των χρόνων του 90 μας βρήκε με ελεύθερες μεταδόσεις του Ελληνικού  πρωταθλήματος. Η φάκα ήταν ήδη εκεί.. Σαν παιδί μου έκανε μεγάλη εντύπωση το γιατί ξαφνικά μας έφεραν το πρωτάθλημα ελεύθερα στο σαλόνι μας.. Η απάντηση δεν άργησε να έρθει. Στα μέσα του 90 το πρώτο συνδρομητικό κανάλι έκανε την επίσκεψή του στην Ελληνική τηλεόραση παίρνοντας φυσικά και τα δικαιώματα του Ελληνικού πρωταθλήματος..

Από τότε κύλησε πολύ νερό στο ποδοσφαιρικό αυλάκι της τηλεοπτικής πραγματικότητας. Το 2001 μας βρήκε με δύο τηλεοπτικές ψηφιακές  πλατφόρμες. Λεφτά με ουρά έπεσαν ανέλπιστα στην αγορά, αφού η κεντρική τηλεοπτική διαχείριση είχε προσωρινά σπάσει και ο κάθε πρόεδρος ποδοσφαιρικής ομάδας είχε δικαίωμα να διαπραγματευτεί ελεύθερα για το που θα έβρισκε η ομάδα του τηλεοπτική στέγη. Η γη της τηλεοπτικής επαγγελίας για τους ιδιοκτήτες των ομάδων  δε θα κρατούσε πολύ αφού το υπερτιμημένο τηλεοπτικό προϊόν της νέας ψηφιακής πλατφόρμας έσκασε ένα πρωί του 2002 μη συμπληρώνοντας ένα χρόνο ζωής και αφού βεβαίως βεβαίως φόρτωσε αρκετά συμβολαιάκια το μεγάλο ποδοσφαιρικό κοινό.. Για προστασία του καταναλωτή καμιά συζήτηση εννοείται.

Η είσοδος τηλεοπτικής πλατφόρμας έφερε και τα μεγάλα ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα στο σαλόνι μας. Αγγλικό, Ιταλικό, Ισπανικό πρωτάθλημα ήταν πλέον διαθέσιμα  για όποιον ήθελε να τα παρακολουθήσει.. Αυτό ήταν. Η διαφορά ήταν τεράστια, τα γήπεδα της Ευρώπης ήταν γεμάτα σε σχέση με αυτά της Ελλάδας, το θέαμα ήταν καλύτερο..

Η απαξίωση του Ελληνικού πρωταθλήματος όμως είχε και άλλες αιτίες. Οι εγκαταστάσεις ακόμα είναι απαράδεκτες τα περισσότερα γήπεδα είναι δημοτικά και δεν συντηρούνται επαρκώς, τα εισιτήρια είναι ακριβά, η βία μπορεί να είναι σε κάθε στιγμή διαθέσιμη δίπλα σου, οι συζητήσεις για τον μπάρμπα Θωμά και την παράγκα του ακόμα καλά κρατούν..

Εκεί λοιπόν στο 2000 αποφασίζει η ΕΠΑΕ (Ένωση Ποδοσφαιρικών Ανωνύμων Εταιριών) να κάνει την πιο σωστή κίνηση.. Ζήτησε από την εταιρία Deloitte μία έκθεση για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Ήταν η εποχή που η ίδια εταιρία είχε οργανώσει την Premier League στην Αγγλία. Η  Deloitte στην έκθεσή της είχε προτείνει πρωτάθλημα 12 ή και 10 ομάδων στην Ελλάδα. Θεωρούσε ότι η ανταγωνιστικότητα θα επιτευχθεί μέσα από το μικρότερο δυνατό αριθμό ομάδων. Οι λύσεις ήταν οι εξής:

·       Σε πρωτάθλημα 12 ομάδων θα είχαμε play-off  όλων των ομάδων σε 2 γκρουπ: 1-6 για τον πρωταθλητή και Ευρωπαϊκές θέσεις και 7-12 για κατάταξη και υποβιβασμό

·        Σε Πρωτάθλημα 10 ομάδων θα είχαμε αντί για 2 γύρους τέσσερεις..

Το ενδιαφέρον στα κόκκινα…. Το δεύτερο σενάριο δοκίμασαν οι Σκωτσέζοι και πέτυχε. 

Εκείνη η έκθεση αφού πληρώθηκε αδρά μπήκε στα συρτάρια και ουδέποτε χρησιμοποιήθηκε.

Τα χρόνια που περάσανε και έφτασαν έως τις μέρες μας απέδειξαν πως εάν δεν σπάσεις αβγά  ομελέτα δε γίνεται.. Η συνδρομητική πλατφόρμα που σχεδόν πάντα είχε το Ελληνικό πρωτάθλημα αποφάσισε πως τα χρήματα που ξόδευε για αυτό ήταν πάρα πολλά.. Στις αρχές του τρέχοντος έτους κατέθεσε πρόταση μειωμένη μεν αλλά καλή σχετικά με το προϊόν 30 εκ. € για κεντρική διαχείριση της Ελληνικής λίγκας (super league). Οι ομάδες αφού αρνήθηκαν έσπασε ξανά η κεντρική διαχείριση του πρωταθλήματος. Η πλατφόρμα έκανε συμφωνίες με τις μισές σχεδόν ομάδες του πρωταθλήματος. Οι άλλες μισές ομάδες για διαφόρους λόγους κατά περίπτωση απλά δεν την ενδιέφεραν.. Έτσι ένα πρωί, μόλις τρείς μήνες πριν, το πρωτάθλημα δεν μπορούσε να ξεκινήσει αφού δεν υπήρχε το  βασικό προαπαιτούμενο.. Τα  τηλεοπτικά συμβόλαια.

Το αδιέξοδο ήταν μεγάλο και λύση δεν υπήρχε. Εκεί μπήκε στη μέση το υφυπουργείο αθλητισμού και έκανε την πρόταση που αν και στην αρχή την αρνήθηκαν οι 7 ομάδες που ήταν τηλεοπτικά άστεγες, τελικά την πήραν αφού δεν υπήρχε καν πρόταση από άλλο κανάλι. Βέβαια όλο αυτό το πρότζεκτ είχε και το αντίστοιχο αντάλλαγμα.. Την οριστική μείωση από 16 σε 14 ομάδες την επόμενη σεζόν και ορθάνοιχτο το δεδομένο της περεταίρω μείωσης των ομάδων σε 12 από το μεθεπόμενο κιόλας πρωτάθλημα.

Έτσι λοιπόν με μια πρόταση take it or leave it που αποδέχθηκαν οι 7 άστεγες ομάδες έφτασε στις οθόνες μας το μισό Ελληνικό ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα στις οθόνες της ΕΡΤ

Εύχομαι αυτό που ισχυρίζεται η ΕΡΤ: Να  είναι εξασφαλισμένα τα χρήματα που θα λάβουν οι ομάδες από διαφημίσεις και χορηγούς ώστε να μην υπάρχουν σε όλους περαιτέρω επιβαρύνσεις. 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ετικέτες

Αρχείο

Πρωτοσέλιδα

Από το Blogger.