Η "Αγκίδα" είναι μια ΑΓΚΙΔΑ στο μάτι του κατεστημένου._

Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2018

Η πολιτική δεν μένει πια εδώ...

Του Θανάση Μαρινόπουλου

Πέρασαν ήδη τέσσερα χρόνια σε αυτή την δημοτική περίοδο, βαδίζουμε στο κλείσιμο της πενταετίας και στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν παρήχθη πολιτική , δεν ήλθαν για συζήτηση δηλαδή σοβαρότατα θέματα που απασχολούν τους πολίτες και δεν ελήφθησαν αντιστοίχως, ανάλογες αποφάσεις (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων που προήλθαν από πρωτοβουλίες της μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης και από πρωτοβουλίες συλλόγων και φορέων).


Επίσης δεν έγιναν (παρ΄ όλες τις υποσχέσεις για δύο κάθε χρόνο) οι λαϊκές συνελεύσεις ,εκτός από την πρώτη χρονιά που ήταν κυρίως παρουσίαση του διαχειριστικού έργου της Δημοτικής Αρχής και ακύρωνε «στην πράξη» την έννοια της λαϊκής συνέλευσης.

Έκτοτε αγνοείται ο όρος λαϊκή συνέλευση ……………

Μερικά παραδείγματα θα πείσουν κάθε καλόπιστο αναγνώστη για την σπουδαιότητα και την σημασία που έχουν αυτού του είδους οι καλά προετοιμασμένες (και με χρονικά περιθώρια διαβούλευσης) ενέργειες μιας Δημοτικής Αρχής προκειμένου να σχεδιαστεί το μέλλον ενός τόπου επιτυγχάνοντας τον περιορισμό της πιθανότητας σημαντικών λαθών.

Ο Καλλικράτης προέβλεπε καταγραφή της ακίνητης περιουσίας του Δήμου. Η ορθολογική αξιοποίηση της είναι ένα τεράστιο θέμα που μένει μετέωρο .

Ο πρωτογενής τομέας του νησιού. Η πιο αγνοημένη θεματική ενότητα με τεράστια σημασία για το μέλλον και την αειφόρο ανάπτυξη . Ποιες πολιτικές θα μπορούσαν να βοηθήσουν και πώς θα συνδεθεί με τον τριτογενή.

Πώς τα ανταποδοτικά δημοτικά τέλη (καθαριότητας, ηλεκτροφωτισμού, πολιτιστικό, τουριστικό)θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και αναπτυξιακά (πχ καλύτερες υπηρεσίες, κατασκευή πολιτιστικού κέντρου , ανάδειξη, συντήρηση , προστασία, αρχαιολογικών χώρων κλπ).

Εδώ μπαίνει και το θέμα των αρχαίων λατομείων που κάποτε πρέπει να «ξεμπλοκαριστεί».

Κυκλοφοριακό, χώροι στάθμευσης, δημοτική συγκοινωνία είναι από τα πιο σοβαρά θέματα που αφέθηκαν στη τύχη τους τέσσερα χρόνια τώρα. Όσες συγκεντρώσεις έγιναν ήταν σε άσχημο χρονικό σημείο, ανούσιες και για να λέμε ότι κάτι κάνουμε.

Κοινόχρηστοι χώροι, παραλίες, παραβάσεις (εδώ γίνεται του «Κουτρούλη ο γάμος»). Μονοθεματικό συμβούλιο με αναφορές στο τι έγινε στο πρόσφατο παρελθόν ,τι λέει ο νόμος και ποιες είναι οι αρμοδιότητες και οι ευθύνες του Δήμου κάτι που είναι αναγκαίο για να χαραχθεί η μελλοντική πολιτική παραχωρήσεων.

Πολιτικές για την κοινωνική συνοχή και την Δημοκρατία (επαφή με μαθητικά συμβούλια και άλλες ομάδες), πως να έλθουμε πιο κοντά, «να συναντηθούμε», να μιλήσουμε, να ανταλλάξουμε απόψεις και σε τελική ανάλυση να μάθουμε από τους προβληματισμούς του καθενός και τις διαφορετικές «γωνίες λήψης».

Προβληματισμοί για αναδιανεμητικές κοινωνικές πολιτικές στην υγεία και την πρόνοια, εξαιρετικά σημαντικό πάντοτε, ιδιαιτέρως δε στις μέρες μας.

Σχολική στέγη και αθλητικοί χώροι , πρόβλεψη αγοράς οικοπέδων κυρίως για σχολεία καθώς δημιουργία και βελτίωση αθλητικών εγκαταστάσεων σε όλο το νησί με προτεραιότητα στους υπάρχοντες χωροθετημένους.

Το μεγάλο θέμα της οικονομίας, επαναχρησιμοποίησης, ανακύκλωσης των αποβλήτων και «το χρυσάφι που κρύβεται». Φυσικά και της εκστρατείας ενημέρωσης που χρειάζεται να είναι «έντονη, στοχευμένη και συνεχής». Έγινε μία συζήτηση ενδιαφέρουσα για την νέα νομοθεσία από σπουδαίους καλεσμένους (Πολιτόπουλος-ΕΟΑΝ-Ευθυμιάτου) αλλά μετά «έτερον ουδέν».

Το ίδιο και για το νερό και την αποχέτευση που φέτος φτάσαμε στα όρια. Εδώ για να είμαι δίκαιος έφερε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο ο Πρόεδρος και ο Γενικός Διευθυντής της ΔΕΥΑΠ και μετά το καλοκαίρι προσκάλεσαν σε ενημέρωση τους πολίτες των τοπικών διαμερισμάτων. Αυτές οι ενέργειες βοήθησαν και θα βοηθήσουν και στο μέλλον. Πρέπει να βρούμε τρόπους να πεισθούμε όλοι να κάνουμε οικονομία και να ακολουθήσουμε τους κανονισμούς καθαριότητας και νερού.

Επίσης ανάλυση και προτάσεις για την λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου και των νομικών του προσώπων με εισηγήσεις των παρατάξεων αλλά κυρίως των εργαζομένων για την επισήμανση των όποιων προβλημάτων και την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση των δυσλειτουργιών και της ασφάλειας, όταν μάλιστα όλες οι πλευρές «ομνύουν» στην αναγκαιότητα συζήτησης του συγκεκριμένου θέματος.

Και βέβαια για την τουριστική πολιτική (ανάπτυξη γαρ) που χρειάζεται επειγόντως να γίνει «ακτινογραφία από ειδικούς και μη» της παρούσας κατάστασης ,των ευκαιριών και των σοβαροτάτων κινδύνων που διαφαίνονται στον ορίζοντα.

Και οπωσδήποτε για τα μεγάλα έργα που θα χρειαστούν για να θωρακίσουν το νησί από τις διαφαινόμενες τάσεις του μέλλοντος (χρειάζεται νέο επιβατικό λιμάνι, άλλες αφαλατώσεις, πράσινα σημεία, ενίσχυση στον τομέα του Ε.Σ.Υ., δρόμοι αλλά και πεζόδρομοι και πολλά ακόμη που πρέπει να μπουν στο τραπέζι).

Ποτέ δεν είναι αργά, μπορεί με το νέο χρόνο που στην αρχή του μας πλημμυρίζει αισιοδοξία να έρθουν και πολλές άλλες προτάσεις για παραγωγή πολιτικής.

Τα λέμε τώρα (τα λέγαμε και πριν, εσωτερικά, αλλά «φωνή βοώντος εν τη ερήμω») για αυτή αλλά και για την επόμενη Δημοτική Αρχή (όποια κι αν είναι-όποιοι κι αν είναι).

ΥΓ Ένα-ένα έρχονται στο προσκήνιο τα σοβαρά θέματα όπως της δημιουργίας καταφυγίου για τα αδέσποτα, αθλητικών χώρων στην Νάουσα, ασυδοσίας που γίνεται καθεστώς, ασφάλειας στον τομέα της καθαριότητας και άλλων θεμάτων που δεν ήρθαν ποτέ για συζήτηση με τον πρέποντα τρόπο. Έτσι αναγκάζονται σύλλογοι, φορείς και πολίτες να υποκαθιστούν το Δημοτικό Συμβούλιο και να δημιουργούν την ατζέντα των «σοβαρών» υπό συζήτηση θεμάτων.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ετικέτες

Αρχείο

Πρωτοσέλιδα

Από το Blogger.