Η "Αγκίδα" είναι μια ΑΓΚΙΔΑ στο μάτι του κατεστημένου._

Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2017

Ζήτω η Black Friday

Πόσα εκατομμύρια (αληθινούς) σκλάβους δημιουργεί κάθε χρόνο ο καπιταλισμός;
 
Περίπου 200 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο είναι θύματα σύγχρονης σκλαβιάς ή παιδικής εργασίας, σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας του ΟΗΕ. Στην έκθεσή της Global Estimates of Child Labour η Οργάνωση υπολογίζει ότι το 2016 περίπου 40,3 εκατομμύρια άνδρες, γυναίκες και παιδιά ήταν θύματα της σύγχρονης σκλαβιάς, ενώ σχεδόν ένα στα δέκα παιδιά, δηλαδή 151,5 εκατομμύρια άνθρωποι ήταν θύματα παιδικής εργασίας. 
 
Ως «σύγχρονη σκλαβιά» η Οργάνωση ορίζει τις διαφορετικές μορφές καταναγκαστικής εργασίας που απαγορεύονται βάσει των διεθνών προτύπων εργασίας και των ανθρώπινων δικαιωμάτων, ενώ ως παιδική εργασία δεν υπολογίζει τους ανήλικους που εργάζονται με νόμιμο τρόπο.

Η Αφρική είναι η ήπειρος με τα μεγαλύτερα ποσοστά σύγχρονης σκλαβιάς, καθώς υπολογίζεται ότι τα θύματα είναι 7,6 ανά 1000 κατοίκους. Ακολουθεί η Ανατολική Ασία και έπειτα η Κεντρική Ασία και η Ευρώπη. Σε γενικές γραμμές τα υψηλότερα ποσοστά σημειώνονται σε χώρες που έχουν πρόσφατα καταστραφεί από πολέμους.

Όπως αποκαλύπτει λοιπόν, η έκθεση, το 71% του συνόλου είναι γυναίκες και κορίτσια, ενώ ένα στα τέσσερα θύματα καταναγκαστικής εργασίας είναι παιδιά. Κατά μέσο όρο τα θύματα αυτά κρατούνται για 23,4 μήνες μέχρι να απελευθερωθούν ή να καταφέρουν να δραπετεύσουν.

Σχεδόν το 50% των παιδιών-θυμάτων εργάζεται με εξαντλητικά ωράρια και σε συνθήκες που θέτουν την υγεία τους, την ασφάλειά τους ή την προσωπική τους ανάπτυξη σε κίνδυνο. Συγκεκριμένα, πάνω από 19 εκατομμύρια παιδιά 5-11 ετών, πάνω από 16,3 εκατομμύρια 12-14 ετών και 37 εκατομμύρια 15-17 ετών εργάζονται υπό τέτοιες επικίνδυνες συνθήκες. Ως αποτέλεσμα, το ένα τρίτο των παιδιών-θυμάτων παιδικής εργασίας μένει εκτός του εκπαιδευτικού συστήματος.

Αξίζει, τέλος, να επισημανθεί ότι η παιδική εργασία δεν είναι αποκλειστικό χαρακτηριστικό των φτωχότερων χωρών. Περισσότερα από τα μισά παιδιά ζουν σε χώρες μέσου εισοδήματος, ενώ το 1,3% των παιδιών σε χώρες υψηλών εισοδημάτων είναι θύματα παιδικής εργασίας.
 

Πηγή: ANTINAZI ZONE

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ετικέτες

Αρχείο

Πρωτοσέλιδα

Από το Blogger.