Ποιες τροφές πυροδοτούν τη φλεγμονή και γιατί
Της Δωροθέας Γαληνού
Όλο και περισσότερες νέες μελέτες συνδέουν την κατανάλωση
ορισμένων τροφών με τη φλεγμονή.
Σύμφωνα με την Ιατρική Σχολή του Harvard, υπάρχουν ορισμένες τροφές όπως τα μούρα, το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, τα μανιτάρια, ο κουρκουμάς και τα χόρτα που έχουν αντιφλεγμονώδη δράση
Την ίδια στιγμή υπάρχουν και τα τρόφιμα που ενισχύουν την
εμφάνιση φλεγμονών όταν καταναλώνονται σε μεγάλη ποσότητα.
Δείτε ποιες τροφές πυροδοτούν τη φλεγμονή και γιατί
1. Ζάχαρη
Η ζάχαρη έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τους βιοδείκτες της
φλεγμονής στο σώμα.
2. Επεξεργασμένοι υδατάνθρακες
Όπως η ζάχαρη, έτσι και οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες θα
πρέπει επίσης να περιορίζονται για να αποφευχθεί η φλεγμονή. Έχει φανεί ότι
κατά την κατανάλωση τροφών χωρίς φυτικές ίνες, το σώμα παράγει ινσουλίνη για να
δεσμεύσει τη γλυκόζη από το αίμα και με την πάροδο του χρόνου, η διαδικασία
απέκκρισης της ινσουλίνης γίνεται μη ελεγχόμενη.
3. Επεξεργασμένο κρέας
Το επεξεργασμένο κρέας έχει συσχετιστεί εδώ και πολύ καιρό με
αύξηση των καρδιακών παθήσεων, του διαβήτη, του καρκίνου του στομάχου, του
καρκίνου του παχέος εντέρου και φυσικά της φλεγμονής επειδή περιέχει τελικά
προϊόντα προηγμένης γλυκοζυλίωσης (AGEs).
Μια αφθονία AGEs στο σώμα έχει συνδεθεί με την ανάπτυξη
ασθενειών όπως το Αλτσχάιμερ και ο διαβήτης, επομένως είναι σημαντικό να
περιοριστεί η κατανάλωσή του.
4. Αλκοόλ
Το κόκκινο κρασί με μέτρο μπορεί πραγματικά να ωφελήσει την
καρδιά, αλλά έχει πολλές βλαβερές συνέπειες όταν καταναλώνεται σε υπερβολική
ποσότητα και μια από αυτές είναι η αύξηση της φλεγμονής. Όταν το αλκοόλ
διασπάται, παράγει τοξικά υποπροϊόντα που μπορούν να βλάψουν τα ηπατικά κύτταρα
και να αποδυναμώσουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
5. Trans λιπαρά οξέα
Τα trans λιπαρά οξέα ή αλλιώς υδρογονωμένα λιπαρά οξέα, που
δημιουργούνται με την προσθήκη υδρογόνου σε ακόρεστα λίπη, έχουν συνδεθεί με
καρδιακές παθήσεις και άνοια με την πάροδο του χρόνου
Πηγή: Ηealthreport
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου