Τρία φάρμακα για τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας θα κυκλοφορήσουν στην Ελλάδα
Τρία φάρμακα για την Σκλήρυνση κατά Πλάκας (ΣΚΠ), που ήδη κυκλοφορούν στις ΗΠΑ και σε χώρες της Ευρώπης, αναμένονται να κυκλοφορήσουν και στην Ελλάδα την προσεχή διετία, προκειμένου να βελτιώσουν περαιτέρω την ποιότητα ζωής των νοσούντων.
Το ένα από αυτά είναι ενέσιμο και χορηγείται ενδοφλεβίως ανά εξάμηνο σε ασθενείς με πρωτοπαθώς προϊούσα μορφή της νόσου. Το άλλο χορηγείται από το στόμα σε ασθενείς με υποτροπιάζουσα διαλείπουσα μορφή της ΣΚΠ, ενώ το τρίτο (επίσης από το στόμα) ενδείκνυται στη δευτεροπαθώς προϊούσα ΣΚΠ.
Τα παραπάνω επισήμανε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο καθηγητής νευρολογίας Αναστάσιος Ωρολογάς, πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του 5ου Διακλινικού Συμποσίου για τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας («Για έναν κόσμο χωρίς Σκλήρυνση κατά Πλάκας», Θεσσαλονίκη, 9-11 Νοεμβρίου).
Τα φάρμακα αυτά προορίζονται για τους 4000 από τους 14.000 ασθενείς με ΣΚΠ που υπάρχουν στη χώρα μας, για τους οποίους δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή θεραπείες στην Ελλάδα που να φρενάρουν τη νόσο, ανέφερε ο κ. Ωρολογάς και πρόσθεσε: «Ένα 10% των περιπτώσεων που έχουν ΣΚΠ χειροτερεύουν με γραμμική μορφή, δηλαδή χωρίς να κάνουν υποτροπές, εξάρσεις και υφέσεις. Αυτό είναι η πρωτοπαθώς προϊούσα μορφή της νόσου. Η ΣΚΠ στο 90% των περιπτώσεων έχει εξέλιξη με εξάρσεις και υφέσεις. Όμως, μετά από 10-15 ή 20 χρόνια και αυτές οι μορφές μεταπίπτουν σε δευτεροπαθώς προϊούσα, δηλαδή σταματούν οι εξάρσεις και οι υφέσεις και χειροτερεύουν χωρίς καλυτέρευση. Αυτά τα φάρμακα θα είναι μια ανακούφιση μέχρι να βγει η οριστική θεραπεία».
Παράλληλα, κ. Ωρολογάς, επισήμανε ότι κατά την τελευταία 25ετία έχουν γίνει σημαντικά βήματα για την αντιμετώπιση της Σκλήρυνσης κατά Πλάκας και ότι ενώ πριν 50 χρόνια, το προσδόκιμο επιβίωσης, μετά τη διάγνωση της νόσου ήταν 15 έτη, σήμερα, χάρη στις φαρμακευτικές θεραπείες, τους εμβολιασμούς και την έγκαιρη διάγνωση, οι ασθενείς ζουν όσο θα ζούσαν και χωρίς τη νόσο. Τέλος, πρόσθεσε, ότι σήμερα υπάρχουν θεραπείες πρώτης, δεύτερης και τρίτης γραμμής και σε πειραματικό επίπεδο τέταρτης γραμμής με αυτόλογη μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων.
Πηγή: Ικαριολόγος
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου